RAC DBA Interview Questions

RAC DBA Interview Questions

1. Is SCN number generated independently of the other nodes ?                  
Ans: No. SCN numbers are global.


2.What CRS is?                                                                
Ans: Oracle RAC 10g Release 1 introduced Oracle Cluster Ready Services (CRS), a platform-independent set of system services for cluster environments. In Release 2, Oracle has renamed this product to Oracle Clusterware.


3.How do we know which database instances are part of a RAC cluster?        
Ans:You can query the V$ACTIVE_INSTANCES view to determine the member instances of the RAC cluster.


4.How can you find out the number of Nodes configured in the Cluster ?        
Ans: olsnodes -n -p -i

The above command also displays the Public name, Private name and Virtual name of all the nodes.


5.Where are the database software files stored on a RAC environment?        
Ans: The base software is installed on each node of the cluster and the database storage on the shared disks.


6.Can we create Undo Tablespace on Local disk ?                            
Ans: No. Undo tablespaces has to be created on Shared disk and should be readable by all the instances during recovery.


7.How to find the Cluster name?                                            
Ans: $CRS_HOME/bin/cemutlo -n


8. What files components in RAC must reside on shared storage?                
Ans: Spfiles, ControlFiles, Datafiles and Redolog files should be created on shared storage.


9.What is the maximum number of nodes we can have in Oracle 10g RAC ?                                      
Ans: It is limited by the Clustering software / hardware in question.When using solely Oracle Clusterware: 63 nodes (9i or 10gR1)            With 10g Release 2, the maximum nodes is 100


10.What is the maximum number of Services you can have in 10g?                
Ans: You can have upto 61 services in 10g R1 and 100 in 10g R2

 

 

 

 

Contact Us

DBA Technologies
Aditya Enclave, 303A, Nilgiri Block
Ameerpet, Hyderabad - India
Telephone: 040 6555 5689
Mobile: +91 944 11 72718
Email: training@dbatechnologies.net

Address 2:
3rd Floor, TMC Building
Dilsukhnagar, Hyderabad - India
Telephone: 040-24052718

Important Links

© 2014 DBA Technologies. All Rights Reserved. | Website Design by BWT